Usability testen

Chester Wade 1200x350

In het kort


Training price
695 (ex. BTW)
Training speaking language
Nederlands (taal van de training)
Training download
Download PDF (informatie over training)
Training duration
1 dag (trainingsduur)
Training material language
Nederlands (taal van het materiaal)
Number of course participants
12 (maximaal per docent)

Inhouse Inschrijven

Usability Testen

Usability (testen) is méér dan alleen gebruiksvriendelijkheid. Een goede usability zorgt ervoor dat de website van je organisatie de klant ondersteunt bij het verkrijgen van het door hem gewenste resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een klant die in een webwinkel een bestelling wil plaatsen. De website moet de klant als vanzelf leiden van het vergaren van informatie naar het plaatsen van de concrete bestelling.

De concurrentiestrijd die op dit moment binnen diverse bedrijfstakken op het web wordt uitgevochten is enorm. Voor klanten is het essentieel dat een aanbieder een aantrekkelijke, bruikbare en efficiënte website heeft. Als klanten te lang moeten wachten of niet vinden wat ze zoeken, gaan ze naar de concurrent. Een bedrijf dat rendement op het web wil behalen, kán dus niet om usability heen.

In deze tijden staan de marges steeds meer onder druk. Dit dwingt organisaties om efficiënter met hun IT om te gaan. Tegelijkertijd zien gebruikers dikwijls dat zij niet optimaal productief kunnen zijn, omdat de applicaties die zij gebruiken niet volledig aansluiten op hun werkprocessen. Het verbeteren van de usability van applicaties, en het borgen van de usability van nieuwe applicaties, kan bedrijven helpen hun werknemers effectiever in te zetten.

Wat ga je leren?

Deze eendaagse training leert je hoe je de usability van de website en applicaties van je organisatie kunt beoordelen. Tevens leer je hoe je usability testen en toetsen kunt integreren in het testproces. Je krijgt praktische handvatten om usability aan de hand van TMap NEXT® een duidelijke plek te geven binnen het testtraject.

In deze training komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  • Wat is usability;
  • Kader en belang van usability;
  • Wat speelt een rol bij usability;
  • Hoe meet je usability;
  • Usability en TMAP NEXT®;
  • Diverse usabilitytechnieken: observatie, persona’s, heuristic evaluation, card sorting, prototype testing en A/B testen;
  • Hulpmiddelen: checklists, infrastructuur en tools.

Welke voorkennis heb je nodig?

Basiskennis van een gestructureerde testmethode waaronder bijvoorbeeld TMap NEXT®.  
Ervaring met testontwerptechnieken is een pré.
Verder wordt er van je verwacht dat je ervaring hebt met testen.

Voor wie is deze training geschikt?

Deze training is van praktisch en strategisch belang voor iedereen die zijn kennis over usability testen wil verdiepen en uitbreiden. Daarnaast is de training ook bestemd voor gebruikers en Ontwikkelaars die zich bezighouden met het testen (en ontwerpen) van user interfaces.

De training is essentieel als basiskennis voor Testmanagers en Testcoördinatoren die usability een duidelijke positie willen geven binnen hun teststrategie.

Kan ik je helpen?

Jasper van den udenhout
Manager Sogeti Academy
Phone number: +31 88 660 6650