Testautomatisering fundamentals

Donn Gabriel Baleva 1200x350

In het kort


Training price
1.295 (ex. BTW)
Training speaking language
Nederlands (taal van de training)
Training download
Download PDF (informatie over training)
Training duration
2 dagen (trainingsduur)
Training material language
Nederlands (taal van het materiaal)
Number of course participants
8 (maximaal per docent)

Inhouse Inschrijven

Testautomatisering fundamentals

Testautomatisering is essentieel om de snelle feedback te krijgen die in de huidige Agile wereld nodig is. Maar hoe testautomatisering aan te pakken en op te zetten is erg contextafhankelijk.  Een tool alleen is geen garantie tot succes.

Tijdens deze opleiding gebruiken we een tool als basis voor een aantal fundamentele principes rond testframeworks, testautomatisering binnen Agile en de organisatie eromheen. Dit stelt de cursist met zijn of haar team in staat weloverwogen keuzes te maken rond testautomatisering.

Wat ga je leren?

In deze opleiding wordt een tool geïntroduceerd middels hands-on oefeningen. Cursisten bouwen ervaring op met scripten en ervaren de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Het initiële script blijkt namelijk al snel veel onderhoud te vragen bij wijzigingen en dat is waar de complexiteit begint. Samen met de docent doorlopen de cursisten wijzigingen aan het script om het herbruikbaar en onderhoudbaar te maken, terwijl ze gevoed worden met theorie over het hoe en waarom dat zinvolle wijzigingen zijn. Daarbij wordt de rol van testautomatisering binnen Agile besproken en de relatie tussen testautomatisering en de andere werkzaamheden.

De nadruk ligt op frameworks. Een framework heeft tot doel de code te organiseren, herbruikbaar te maken en het onderhoud te vergemakkelijken. Maar wat is nu zo’n framework, en hoe wordt dat opgezet? Na de opleiding begrijpt de cursist de principes waarop een goed framework gebouwd wordt. Cursisten worden bewust van uitdagingen, leren valkuilen te voorkomen en krijgen inzicht in wat er nodig is om testautomatisering goed op te zetten. Dat helpt niet alleen om richting te vinden in het vak van toolengineer, maar ook om de discussie te voeren met teamleden over de aanpak en het gewenste resultaat.

Wat ga je doen?

Tijdens deze training kijken we naar het fundament dat nodig is voor een succesvolle implementatie van testautomatisering. Daarbij maken we gebruik van een tool, bijvoorbeeld Selenium, UFT of SoapUI.

De opleiding is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Introductie in de verschillende stromingen binnen testautomatisering
  • Basiskennis van de tool, bv. Record & Playback of aansturen website (met oefening)
  • Data-driven maken van scripts (met oefening)
  • Introductie lagenmodel voor testautomatisering als kader voor het data-driven maken
  • Omgaan met variatie in testscripts (met oefening)
  • Verificatie (met oefening)
  • Introductie toolspecifieke opties, bv. Descriptive Programming of Wrapper functies (met oefening)
  • Introductie Frameworks

Welke voorkennis heb je nodig?

Algemene kennis van testen en programmeren is gewenst.

Voor wie is deze training geschikt?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die direct met testautomatisering te maken krijgt. Voor testers en toolengineers is het een gedegen introductie in de werking van de tool. Voor business analisten en scrummasters is het een onmisbaar inzicht in de uitdaging en organisatie van testautomatisering. Voor managers en product owners is het een hands-on kennismaking met een essentieel onderdeel van de waardeketen en biedt het veel handvaten voor het faciliteren van testautomatisering.

Kan ik je helpen?

Jasper van den udenhout
Manager Sogeti Academy
Phone number: +31 88 660 6650
Startdatum Trainingsdagen Tijdstip Locatie
, 09:30 - 17:00 Vianen
, 09:30 - 17:00 Vianen