UFT Fundamentals

In het kort


Training price
1.295 (ex. BTW)
Training speaking language
Nederlands (taal van de training)
Training download
Download PDF (informatie over training)
Training duration
2 dagen (trainingsduur)
Training material language
Nederlands (taal van het materiaal)
Number of course participants
8 (maximaal per docent)

Inhouse Inschrijven

UFT Fundamentals

Testautomatisering is essentieel om de snelle feedback te krijgen die in de huidige Agile wereld nodig is. Maar hoe testautomatisering aan te pakken en op te zetten is erg contextafhankelijk.  Een tool alleen is geen garantie tot succes.

Tijdens deze opleiding gebruiken we UFT als basis voor een aantal fundamentele principes rond testframeworks, testautomatisering binnen Agile en de organisatie eromheen. Dit stelt je met je team in staat weloverwogen keuzes te maken rond testautomatisering.

Wat ga je leren?

In deze opleiding wordt Micro Focus UFT geïntroduceerd middels hands-on oefeningen. Je bouwt ervaring op met scripten in UFT en ervaart de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Het initiële script blijkt namelijk al snel veel onderhoud te vragen bij wijzigingen en dat is waar de complexiteit begint. Samen met de docent doorloop je wijzigingen aan het script om het herbruikbaar en onderhoudbaar te maken, terwijl je gevoed wordt met theorie over het hoe en waarom dat zinvolle wijzigingen zijn. Daarbij wordt de rol van testautomatisering binnen Agile besproken en de relatie tussen testautomatisering en de andere werkzaamheden. 

Gedurende de training komt het belang van frameworks steeds terug. Een framework heeft tot doel de code te organiseren, herbruikbaar te maken en het onderhoud te vergemakkelijken. Maar wat is nu zo’n framework, en hoe wordt dat opgezet? Na de opleiding begrijp je de principes waarop een goed framework gebouwd wordt. Je wordt bewust van uitdagingen, leert valkuilen te voorkomen en krijgt inzicht in wat er nodig is om testautomatisering met Micro Focus UFT goed op te zetten. Dat helpt niet alleen om richting te vinden in het vak van tool engineer, maar ook om de discussie te voeren met teamleden over de aanpak en het gewenste resultaat.

Wat ga je doen?

Tijdens deze training kijken we naar het fundament dat nodig is voor een succesvolle implementatie van testautomatisering. De opleiding is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Geschiedenis Micro Focus Unified Functional Testing (UFT)
 • Introductie in de verschillende stromingen binnen testautomatisering
 • Introductie Record & Playback (met oefening)
 • Data-driven maken van scripts (met oefening)
 • Introductie lagenmodel voor testautomatisering als kader voor het data-driven maken
 • Omgaan met variatie in testscripts (met oefening)
 • Starten en stoppen van applicaties (met oefening)
 • Verificatie (met oefening)
 • Rapportage (met oefening)
 • Introductie Descriptive Programming
 • Introductie Frameworks

Welke voorkennis heb je nodig?

Algemene kennis van testen en programmeren is gewenst.

Voor wie is deze training geschikt?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die direct met testautomatisering te maken krijgt. Voor testers en toolengineers is het een gedegen introductie in de werking van UFT. Voor business analisten en scrummasters is het een onmisbaar inzicht in de uitdaging en organisatie van testautomatisering. Voor managers en product owners is het een hands-on kennismaking met een essentieel onderdeel van de waardeketen en biedt het veel handvaten voor het faciliteren van testautomatisering.

Kan ik je helpen?

Jasper van den udenhout
Manager Sogeti Academy
Phone number: +31 88 660 6650
Startdatum Trainingsdagen Tijdstip Locatie
Nog niet gepland