Agile inspiratiesessie

In het kort


Training speaking language
Nederlands (taal opleiding)
Training download
Download PDF (opleidingsinformatie)
Training duration
1 dagdeel (duur opleiding)
Training material language
Nederlands (taal materiaal)
Number of course participants
25 (max. per docent)

Inhouse

Agile Way of Working

De veranderingen in de IT wereld gaan steeds sneller. Daarom is het belangrijk ook snel feedback te krijgen van de klant en goed om te gaan met de veranderingen in de markt. Omgaan met veranderingen en waarde leveren naar de klant is de kern van Agile werken. De meest bekende vormen van Agile werken zijn Scrum en KanBan.

In de praktijk zie je veel verschillende manieren waarop agile werken ingevuld wordt. De verschillen tussen Agile en de klassieke manier van werken zorgen ervoor dat de organisatie moet veranderen. Dit leidt vaak tot vragen. Wat gaat het opleveren? Hoe gaan we werken? En hoe verandert mijn rol? Het uitblijven van antwoorden op deze vragen is regelmatig de reden waarom het agile werken niet goed van de grond komt. Deze en vele andere vragen blijken de basis voor een goed gesprek over agile werken.

Wat ga je leren?

Tijdens deze sessie wordt een team of een groep ondergedompeld in de wondere wereld van de agile werken. Vanuit 4 perspectieven wordt ingegaan op de uitdagingen rond agile werken:

  • Organisatorische laag: Waarom moeten we het doen, wat kost het en wat levert het op?
  • Proceslaag: Hoe ziet een Agile manier van werken er uit en wat is het verschil tussen Scrum en Kanban?
  • Mensenlaag: Welke nieuwe rollen zijn er in Agile en wat betekent het voor de huidige rollen?
  • Agile mindset: Hoe ga je om met verandering in de organisatiecultuur?

Ieder deel wordt toegelicht met een korte presentatie waarna hier over wordt gediscussieerd.

Wat ga je doen? 

Je gaat ongeveer 30% luisteren en 70% discussiëren, onder begeleiding van een consultant die het verhaal vanuit alle standpunten kent. Agile werken betekent namelijk voor iedereen iets anders. Door samen te discussiëren over die perspectieven ontstaat wederzijds begrip, wat vervolgens een perfecte basis is voor het aangaan van de uitdagingen rond agile werken.

Voor wie is deze sessie geschikt?

Deze sessie is gericht op teams die geïnteresseerd zijn in agile werken of meer uit hun agile werkwijze willen halen. Om het maximale uit de sessie te halen is het daarom erg nuttig als een heel team, product owner,  business en de manager aanwezig zijn.

Kan ik je helpen?

Rianne de Neef
Manager Sogeti Academy