Basisopleiding tot WCAG-specialist

Basisopleiding tot WCAG-specialist

Tijdens deze (beroeps)opleiding van 9 bijeenkomsten wordt je opgeleid tot specialist Web Content Accessibility Guidelines en leer je hoe je alle succescriteria van de WCAG 2.2 kunt testen en de meest voorkomende problemen herkent.

Tijdens 9 bijeenkomsten krijg je van onze docenten praktische voorbeelden van de mogelijke problemen van ieder succescriterium. Je leert deze problemen herkennen en omschrijven. De lessen worden ondersteunt door een online leeromgeving en thuisopdrachten. Aan het eind van de opleiding weet je hoe je zelf een website kunt testen en waar je op moet letten bij de bouw van een digitaal toegankelijke website. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze beroepsopleiding tot onderzoeker digitale toegankelijkheid.

De basisopleiding in een samenwerking tussen Cardan Technobility en Stichting Accessibility. De opleiding wordt begeleid door docenten van beide organisaties.

Inhoud van de training

Tijdens de Basisopleiding tot specialist Web Content Accessibility Guidelines behandelen we de succescriteria van de WCAG2.2 (niveau A en AA). Dit zijn de succescriteria waar websites van overheidsinstanties op dit moment aan moeten voldoen volgens de Nederlandse wetgeving.

Onderwerpen

De succescriteria van de WCAG vormen het belangrijkste onderdeel van deze opleiding. We gaan voornamelijk in op het toepassen van de kennis bij websites, maar de verschillende succescriteria zijn ook toepasbaar op PDF-documenten en apps.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Succescriteria WCAG2.2 (niveau A en AA)

Van ieder succescriterium leggen we uit:

  • wat het inhoudt en wat het doel ervan is
  • wanneer het van toepassing is
  • aan welke technieken moet worden voldaan
  • welke tools worden gebruikt bij een onderzoek
  • wat de toetsmethodes zijn

Om cursisten zo goed mogelijk mee te nemen in de lesstof maken we vaak gebruik van ‘live’ voorbeelden. Dit zijn goede en slechte voorbeelden van websites die de trainer met je deelt via het beeldscherm.

Studieduur en kosten

De opleiding duurt in totaal 9 bijeenkomsten. Eén keer per week is er een online bijeenkomst van 4 uur (op locatie) of 2 uur (online). Afhankelijk van je achtergrond en voorkennis is de gemiddelde studiebelasting 6 tot 10 uur per week.

  • Voorbereiding via e-learning: 2 tot 4 uur
  • (Online) klassikale bijeenkomsten: 2 tot 4 uur
  • Huiswerkopdracht tussen de bijeenkomsten: 2 tot 4 uur

De studielast is erg afhankelijk van je voorkennis en je motivatie om écht goed met de huiswerkopdrachten aan de slag te gaan. Sommige deelnemers hebben aan maximaal 5 uur genoeg, anderen gaan echt de diepte in en hebben meer dan 8 uur nodig. Hoe meer je oefent, hoe sneller je digitale toegankelijkheid begrijpt

 

Kosten

Deelname aan de basisopleiding tot specialist Web Content Accessibility Guidelines kan vanaf €3250 excl. btw.

Dit is inclusief:

  • Alle benodigde vakliteratuur
  • 9 maanden toegang tot onze leeromgeving
  • Begeleiding door twee docenten

Deelname examen: €299 excl. btw.